Podle čínské medicíny lze lidi rozdělit do skupin v závislosti na jejich chování, vzezření a charakteru onemocnění.
Volba stravy je tedy u každého typu jiná, neutralizuje dominantní charakteristiku, navodí vnitřní rovnováhu jin- jang. Nyní uvedeme základní charakteristiky jednotlivých konstitučních typů a jednoduchá stravní doporučení.
Horký typ
Člověk dynamický, akční, lehce však vybuchne a je předrážděný. Typ vedoucí osobnosti, velmi pracovitý až k nezastavení. Často mívá vyšší krevní tlak, sklon k nemocím srdce, zažívacím obtížím, pálení žáhy, horkokrevný, mívá chuť na studené nápoje. Často začervenlý obličej.
Doporučujeme: jídla stojící na „studeném" pólu, osvěžující saláty, nápoje, potraviny obsahující více vody( salátová okurka, meloun).Vhodná jsou jídla hořké chuti.
Nedoporučujeme: horká a grilovaná jídla, uzeniny, příliš slaná, ostrá či kořeněná, mnoho černého čaje, kávy a tvrdého alkoholu.
Suchý typ
Vizáž suché lámavé vlasy, nehty, časté pokašlávání, pleť bez lesku, vyhublý, bývá neklidný a lekavý. V noci se často potí a nesnese na nohou peřinu. Není příliš výkonný, jako by neměl „olej" v motoru, často je pedant a miluje pořádek. Po stránce zdravotní má sklon k zánětům dýchacích cest, chronickému kašli, potíže se suchou kůží a po stránce psychické k melancholii a depresím.
Doporučujeme: neutrální, osvěžující potraviny, krátce povařenou zeleninu a ovoce, ryby, med, malé množství mléčných výrobků, obiloviny, hlavně výživná strava, nejlépe dušená a šťavnatá.
Nedoporučujeme: „vysušující" potraviny, káva, čaj, ostré, přesolené, grilované a pečené jídlo
Vlhký typ
Pro tuto konstituci je typické hromadění jak vody, tak kil, tedy nadváha, otoky. Častá je únava po jídle, neustále přemítá a domýšlí" co by, kdyby". Bývá pomalejší, často unavený, obvyklé jsou občasné průjmy a nadýmání. Po stránce zdravotní má časté potíže se zažíváním, později s klouby a páteří.
Doporučujeme: jídla neutrální, lehce teplá, dýně, kukuřice, kořenová zelenina, hovězí, kuřecí maso, čerstvý zázvor. Vhodné je dlouhé vaření či pečení.
Nedoporučujeme: studené potraviny, mléčné výrobky, příliš cukru, vejce, pivo a bílé víno
Studený typ
Většinou se drží stranou, je zimomřivý, pohybuje se pomalu, je bledý. Bolívají jej klouby, u žen bývá bolestivá menstruace. Po stránce zdravotní časté zhoršené prokrvení tkání, průjem, noční pocení a bázlivost.
Doporučujeme: jídla prohřívací, lehce pikantní, např. mrkev, pohanka, ořechy, oves, jehněčí, kuřecí, zvěřina, zelí. Vhodné je pečení.
Nedoporučujeme: studené potraviny, zmražené, zmrzlina, množství tekutin, tropické ovoce, kysané mléčné výrobky.
Z pohledu tradiční čínské medicíny se hodnotí ještě nedostatečnost a nadměrnost v konstituci člověka.
Součástí nákupu je bezplatná KONZULTACE Vašich zdravotních obtíží a PORADENSTVÍ prostřednictvím e-mailu: info@energy-tcm.cz nebo telefonu: 568847472 a 608158419
víceV podzimním období se téměř každý setká se zdánlivě banální, běžnou nemocí- chřipkou. Začne nastydnutím, rýmou, pokračuje únavou, schváceností, teplotou, kašlem...po bolesti zubů prý druhá nejčastější nemoc na světě. Bývá často podceňovaná, přechozená a nedostatečně vyléčená. Bohužel může vyústit ve více závažné potíže typu chronických zánětů ( ledvin, kloubů..), různé komplikace ( zápaly plic), v horším případě nás může dlouhodobě provázet (např.v podobě revmatoidní artitidy), léčení je poté komplikované a obtížné.
více