Stravní opatření ke zlepšení kvality života
Potraviny, zhoršující zdravotní stav:
Obecná zásada: zpočátku tyto potraviny omezit, do budoucna vynechat
- bílá vymílaná pšeničná mouka a výrobky z ní (rohlíky, bílý chléb)
- bílý cukr a sladkosti - oslabuje imunitu, podporuje plísně, kvasinky, bakterie, zahleňuje
- klasická kuchyňská sůl a slané pochutiny - způsobuje otoky, zatvrdliny, oslabuje ledviny
- mléčné produkty, kravské-zahleňují, alergizují, hůře stravitelné, nejíst tavené sýry
- živočišné tuky, maso, pozor na uzeniny - ty vynechat hned od počátku léčby
- brambory - v nadbytku poškozují klouby, vždy vařit na páře s kmínem nebo péct ve slupce
- nadměrná konzumace ovoce s pečivem-okyseluje vnitřní prostředí Zvýšená nebo nevhodná konzumace těchto potravin vede ke zhoršení metabolismu těla, tedy špatné látkové výměně.
Potraviny, zlepšující zdravotní stav:
OBILOVINY
- celá obilná zrna, celozrnné mouky, kaše z nich
- jáhly, pšenice špalda, graham, tvrdá pšenice semolina (špagety), ječmen, ječné kroupy, oves(vločky), žito(žitný chléb), amarant(sušenky), pohanka, rýže natural, rýže Basmati, divoká rýže, celozrnné pečivo
- na zahuštění polévek a omáček používat kukuřičný škrob, Kudzu, různé celozrnné mouky
- na přípravu knedlíků, pečení buchet a moučníků používat kypřící prášek bez fosfátů
ZDRAVÉ SLAZENÍ
náhrada bílého cukru:
- slady: ječmenný, rýžový, kukuřičný
- sirupy: javorový, datlový, rýžový, kukuřičný, z agáve
- amasaké: jáhlové, ovesné, rýžové
- fruktóza: ovocný cukr
- náhrada čokolády a bonbónů: karob, sezamela - směs rýžového sirupu a sezamového semínka, džemy s fruktózou
SŮL, MOŘSKÉ ŘASY
- mořská sůl
- Miso pasta: sojová, ječmenná, rýžová- přidávat do polévek, omáček
- mořské řasy: Nori vločky- sypat do polévek a zeleninových jídel, Wakame, Arame, Agar-Agar, Kombu a jiné- přidávat do polévek, omáček aj. malý kousek řasy velikosti poštovní známky, povařit
- Tamari, Shoya- půl víčka do omáček nebo polévek
- ocet - nepoužívat klasický, ale jablečný, rýžový, vinný nebo tzv. umeocet-zálivky
- koření: dávat přednost jemnějším chutím a koření střídat, např. estragon, libeček, bazalka, kurkuma, vanilka, kmín, dobromysl, medvědí česnek, česnek, bobkový list, tymián, hřebíček apod., omezit chilli a kari
NÁHRADA MLÉKA
- při alergii na kravskou bílkovinu používat mléko rýžové, sojové, ovesné, pohankové nebo mandlové
- kozí výrobky- kozí mléko, kefíry, jogurty, sýry
- v létě je vhodné jíst mléčných produktů podstatně více než v zimě, neboť mají ochlazující efekt
- rostlinná másla mohou nahradit klasické máslo
LUŠTĚNINY, SEMENA, OŘECHY
- velmi vhodná strava a zdroj kvalitních bílkovin: sója, čočka, fazole, hrách, cizrna- úprava nejlépe v nerez tlakovém hrnci, jíst menší množství častěji, vařit společně s kořením
- sojové produkty: sýry Tempeh, Tofu, karbenátky, sojové tatarské omáčky, tofunéza- náhrada nezdravé majonézy
- semena a ořechy denně v malém množství, střídat mandle, vlašské, lískové, slunečnicová, lněná,sezamová, dýňová semena
MASO
- omezit červená masa (vepřové, hovězí)
- upřednostnit krůtí, králičí, domácí kuřecí (kupované může obsahovat zbytky antibiotik, plísně)
- ryby! mořské a sladkovodní
- občas kachna, slepice, jehněčí, zvěřina
- vhodná úprava masa: vaření, dušení, pečení, výrazně omezit smažení a grilování!!!
- olej: nejlepší slunečnicový, olivový za studena lisovaný- nepřepaluje se!
- vejce: slepičí střídat nebo nahradit křepelčími, tepelně zapracovat do jídla
ZELENINA, OVOCE
- zelenina je vynikající téměř všechna - výborná je černá ředkev, zelí, bílá ředkev Daikon, brokolice, kedluben, květák, mrkev, cibule, porek, salátová okurka, petržel, celer, kapusta
- obecně upřednostnit listovou a kořenovou zeleninu před rajčaty
- při ledvinových a kloubních potížích vynechat papriky, rajčata, lilek, špenát
- úprava zeleniny: kousek syrové v páře, blanšírované, vařené, pečené
- kvašená zelenina - kvašené zelí, pickles
- obecně v létě spíše listová a lisované saláty, v zimě spíše kořenová
- ovoce upřednostnit z domácích zdrojů a našeho pásma: jablka, hrušky, švestky, třešně, višně, meruňky, broskve , rybíz, angrešt
- jižní ovoce z obchodů jíst méně (alergie, plísně...)
- obecně konzumovat ovoce spíše v létě, v zimě málo (ochlazuje)
TEKUTINY, PITNÝ REŽIM
- nejlepší je pití kvalitní neperlivé vody, ne příliš chladné - kojenecká voda
- minerální vody s nízkým obsahem sodíku ( Magnezia, Rájec, Bonaqua)
- náhrada kávy: melta, čekanka, karo
- čaje zelený, Rooibos, bylinkové, ovocné čaje omezeně – okyselují
- čerstvě vymačkané ovocné a zeleninové šťávy
Pokud je to realizovatelné, je nejlepší nakupovat potraviny v biokvalitě, jíst v klidu, ne ve spěchu, bez stresu, ne ve fast-foodech (jídlo do ruky). Vhodné jsou menší porce, častější. Jídlo řádně žvýkat.
Většinu doporučených potravin již lze nakoupit v některých supermarketech nebo v prodejnách zdravé výživy.
Dobrou chuť!
<< zpět